Plakkunst is door omstandigheden tijdelijk gesloten

Bekijk ook de plakinstructie film van onderstaande stappen op http://www.plakkunst.nl/plakinstructie. Let op dit is geen muursticker en kan niet op de zelfde manier als een muursticker geplakt worden.

Stap1

Haal het matglas raamfolie uit de verpakking en rol deze ruim voor het plakken uit op een harde gladde schone ondergrond. Ontvet het raam met gewone huishoudreiniger en verwijder verfrestjes en andere oneffenheden met een glaskrabber. Beplak het raam wanneer deze in de schaduw staat. Plak niet in de volle zon, met wind of bij een omgevingstemperaturen lager dan 4 graden.

Stap 2

Plaats het matglas raamfolie op een harde vlakke schone tafel en gebruik een strijker of een oude pinpas om alleen het transparante papier met afbeelding aan te strijken. Strijk de letters/print/ontwerp aan zodat deze in stap 3 makkelijk los komen van de stevige papieren drager en op het transparante papier blijven plakken. Voorkom ribbels door korte strijkbewegingen te maken en niet te hard te strijken. Zijn er toch ribbels, strijk deze delen dan niet aan maar sla ze over om te voorkomen dat ze dubbel vouwen.

Stap 3

Plaats het matglas raamfolie met het stevige witte papier naar boven gericht. Verwijder voorzichtig/langzaam het stevige witte papier tot alleen het matglas raamfolie met de lijmlaag en de uitgesneden letters/print/ontwerp op het transparante papier over blijft. Let tijdens het verwijderen van het stevige witte papier extra op de details. Het matglas raamfolie dat niet los komt van het stevige papier kan inscheuren. Strijk deze details eventueel nogmaals aan tot het wel los komt van het stevige witte papier.

Stap 4

Spuit met een plantenspuit een ruime hoeveelheid sopwater op het raam en de lijmlaag van het matglas raamfolie. De mengverhouding voor het sopwater is 1-2 druppels neutraal afwasmiddel op 1 liter water. Door het sopwater wordt het matglas raamfolie corrigeerbaar en kunnen lucht bellen worden weggestreken. Indien er niet voldoende sopwater wordt gebruikt kunnen er luchtbellen ontstaan. Voeg niet te veel afwasmiddel aan het water toe want anders wordt het raam te glad voor het raamfolie om aan te hechten. Afhankelijk van de aantal plakpogingen wordt tijdens het gehele plakproces al snel 1 liter sopwater verbruikt met een raamfolie van 1m2.

Stap 5

Plak het matglas raamfolie met de natgespoten lijmlaag op zijn plek op het natte raam. Als het matglas raamfolie bij de eerste plakpoging niet op de juiste plek hangt verwijder dan het gehele raamfolie of alleen dat deel dat niet recht hangt voorzichtig. Spuit opnieuw sopwater op het raam en de lijmlaag en probeer het nogmaals totdat het matglas raamfolie vlak op de juiste plek hangt.

Stap 6

Spuit het geheel wederom nat en druk met 1 vinger het matglas raamfolie in het midden van boven naar beneden voorzichtig op het raam vast. Controleer of de stijker/pinpas geen scherpe randen heeft die krassen op het raamfolie kunnen veroorzaken. Het sopwater zorgt ervoor dat het transparante papier zijn kleefkracht verlies en in stap 8 verwijderd kan worden. Tevens wordt de kans op strijk krassen kleiner wanneer onbedoeld te veel druk wordt gezet bij het wegstrijken van het sopwater. Ook met onze blauwe strijkers kunnen krassen ontstaan als teveel druk wordt gebruikt.

Stap 7

Strijk het sopwater tussen het matglas raamfolie en raam met een strijker of oude pinpas stukje voor stukje, van boven naar beneden en van het midden naar buiten weg tot het matglas raamfolie aan het raam hecht. Strijk niet met lange halen (dit veroorzaakt ribbels), maar werk met langzame, korte bewegingen zonder te veel kracht te zetten. Controleer of alle lucht- en waterbellen zijn weggestreken.

Stap 8

Verwijder het natte transparante papier onder een scherpe hoek zodat alleen het matglas raamfolie op het raam achterblijft. Let erop dat alle details van het matglas raamfolie op het raam blijven plakken want als het matglas raamfolie niet van het transparante papier los komt dan kan deze tijdens het verwijderen inscheuren. Laat het transparante papier zich niet gemakkelijk verwijderen, maak het dan nogmaals nat en probeer het na een paar minuten nog een keer. Controleer of alle lucht- en waterbellen zijn weggestreken. Ontstaan de volgende dag witte vlekken of strepen, dan is dit vocht dat achter is gebleven. Laat deze volgende dag vlekken met rust, ze verdwijnen vanzelf als het vocht verdampt.