Plak interieurstickers zonder luchtbellen en perfect glad met sopwater op harde niet poreuze ondergronden als glas, gelakt hout, metaal, kunstof e.d.


Stap 1

Haal de interieurstickers uit de verpakking en rol deze ruim voor het plakken uit op een harde gladde schone ondergrond. Ontvet de ondergrond waar de interieursticker wordt geplakt met gewone huishoudreiniger. Geef een vers geschilderde ondergrond 2 weken droogtijd alvorens deze te beplakken met een interieursticker. Plak in de schaduw, niet in de volle zon, met wind of bij een omgevingstemperatuur lager dan 4 graden.

Stap 2

Plaats de interieursticker met het stevige witte papier naar boven gericht en strijk de interieursticker op de harde gladde ondergrond vlak met een strijker of een oude pinpas. Strijk de letters/print/ontwerp extra aan zodat deze in stap 4 op het transparante papier blijven plakken en makkelijk loskomen van het stevige witte papier. Voorkom ribbels met korte strijkbewegingen en door niet te veel druk te zetten. Zijn er toch ribbels, strijk deze delen dan niet aan maar sla ze over om te voorkomen dat ze dubbel vouwen.

Stap 3

Positioneer de interieursticker op zijn plaats en plak de interieursticker vast met stukjes schildersplakband. Gebruik een waterpas om te controleren of alles recht hangt. Wordt een donkere gekleurde interieursticker op HR+ glas geplakt, houd dan minimaal een rand van 3 cm onbeplakt glas tussen de interieursticker en het kozijn zodat er voldoende ruimte is om de temperatuurverschillen op te vangen en een thermische breuk voorkomen wordt. De 3 cm ruimte is niet van toepassing bij matglas raamfolie, licht gekleurde interieurstickers of met gehard glas.

Stap 4

Gebruik het plakband als scharnierpunt en til de interieursticker op tot tegen de achterwand, waarop de interieursticker wordt bevestigd. Pel nu voorzichtig het stevige papier eraf en zorg ervoor dat de letters/print/ontwerp van dit stevige papier loskomen en op het transparante papier blijven plakken.

Stap 5

Spuit vervolgens met een plantenspuit een ruime hoeveelheid sopwater op de raam. Door het sopwater kunnen luchtbellen tussen de interieursticker en ondergrond weggestreken worden tot een glad eind resultaat.

De mengverhouding voor het sopwater is 1-2 druppels neutrale afwasmiddel op 1 liter water. Voeg niet te veel afwasmiddel aan het water toe, want anders wordt de ondergrond te glad.

Stap 6

Klap het transparante papier met de letters/print/ontwerp terug op de ondergrond met sopwater en strijk de interieursticker met een strijker of oude pinpas stukje voor stukje, van boven naar beneden en van het midden naar buiten aan de ondergrond vast. Strijk niet met lange halen (dit veroorzaakt ribbels), maar strijk met langzame, korte stevige bewegingen tot de interieursticker mooi vlak op de ondergrond hecht. Controleer of alle lucht- en waterbellen zijn weggestreken.

Stap 7

Verwijder het plakband en het transparante papier onder een scherpe hoek. Blijven de letters/print/ontwerp tijdens het verwijderen van het transparante papier niet op de ondergrond plakken, dan kan het zijn dat de ondergrond nog vettig was of dat er te veel afwasmiddel is gebruikt in het sopwater. Strijk de letters/print/ontwerp nogmaals voorzichtig tegen de ondergrond en probeer het transparante papier opnieuw te verwijderen

De illustraties tonen een leesbare print, maar afhankelijk van het gewenste eindresultaat zou dit ook een print in spiegelbeeld kunnen zijn.