Plakinstructie voor raamstickers en ongesneden matglasfolie waarvan geen delen zijn uitgesneden.

Stap1

Haal het matglas raamfolie uit de verpakking en rol deze ruim voor het plakken uit op een harde gladde schone ondergrond. Ontvet het raam met gewone huishoudreiniger en verwijder verfrestjes en andere oneffenheden met een glaskrabber. Beplak het raam wanneer deze in de schaduw staat. Plak niet in de volle zon, met wind of bij omgevingstemperaturen lager dan 4 graden.

Stap 2

Plaats het matglas raamfolie op een vlakke, harde en stofvrije ondergrond met het stevige witte papier naar boven gericht. Strijk indien nodig voorzichtig met een strijker of oude pinpas enkel op het stevige witte papier het matglas raamfolie vlak. Strijk in deze stap niet rechtstreeks op het raamfolie om krassen te voorkomen.

Stap 3

Plaats het matglas raamfolie met het stevige witte papier naar boven gericht. Verwijder voorzichtig het stevige witte papier tot alleen het matglas raamfolie met de lijmlaag over blijft.

Stap 4

Spuit met een plantenspuit een ruime hoeveelheid sopwater op het raam en de lijmlaag van het matglas raamfolie. De mengverhouding voor het sopwater is 1-2 druppels neutraal afwasmiddel op 1 liter water. Door het sopwater wordt het matglas raamfolie corrigeerbaar en kunnen luchtbellen worden weggestreken.

Voeg niet te veel afwasmiddel aan het water toe want anders wordt het raam te glad. Afhankelijk van de aantal plakpogingen wordt tijdens het gehele plakproces al snel 1 liter sopwater verbruikt met een raamfolie van 1m2.

Stap 5

Plak het matglas raamfolie met de natgespoten lijmlaag op zijn plek op het natte raam. Als het matglas raamfolie bij de eerste plakpoging niet op de juiste plek hangt, verwijder dan het gehele raamfolie of alleen dat deel dat niet recht hangt voorzichtig. Spuit opnieuw sopwater op het raam en de lijmlaag en probeer het nogmaals totdat het matglas raamfolie vlak op de juiste plek hangt.

Stap 6

Spuit het geheel wederom nat en druk met 1 vinger het matglas raamfolie in het midden van boven naar beneden voorzichtig op het raam vast. Controleer of de stijker/pinpas geen scherpe randen heeft die krassen op het raamfolie kunnen veroorzaken. Het extra sopwater zorgt ervoor dat de kans op strijk krassen kleiner wordt wanneer onbedoeld te veel druk wordt gezet bij het wegstrijken van het sopwater. Ook met onze blauwe strijkers kunnen krassen ontstaan als teveel druk wordt gebruikt en deze niet op scherpe randen is gecontroleerd.

Stap 7

Strijk het sopwater tussen het matglas raamfolie en raam met een strijker of oude pinpas stukje voor stukje, van boven naar beneden en van het midden naar buiten weg tot het matglas raamfolie aan het raam hecht. Strijk niet met lange halen (dit veroorzaakt ribbels), maar werk met langzame, korte bewegingen zonder te veel kracht te zetten. Controleer of alle lucht- en waterbellen zijn weggestreken. De nieuwe decoratie is klaar.

Ontstaan de volgende dag witte vlekken of strepen, dan is dit vocht dat achter is gebleven. Laat deze volgende dag vlekken met rust ze zullen vanzelf verdampen en verdwijnen.